SOEST - Sportcommentator Herman Kuiphof is in zijn woonplaats Soest overleden. Dat maakte perswoordvoerder van het Nederlands elftal Kees Jansma donderdag bekend. Kuiphof is 89 jaar geworden.

Hij was jarenlang de toonaangevende commentator bij voetbalwedstrijden en gaf onder meer het commentaar bij de finale van het wereldkampioenschap in 1974 tussen Nederland en West-Duitsland.

Kuiphof, geboren in het Friese Franeker, begon zijn loopbaan als sportjournalist. Hij werkte vijftien jaar voor de Haagsche Courant alvorens over te stappen naar de VPRO. Geleidelijk aan begon toen zijn carrière als commentator. De interland Nederland-Hongarije in 1961 was de eerste wedstrijd die hij rechtstreeks versloeg.

Toch ingetuind

Zijn woorden bij de verloren finale in 1974 werden legendarisch. Kuiphof riep nadat Gerd Müller de 2-1 maakte voor de Duitsers: "Zijn we er toch ingetuind." Kuiphof gaf ook commentaar bij tennis en de Olympische Spelen, en schreef tot enkele jaren geleden nog wekelijks een column in NRC Handelsblad.

ZIE OOK:

Afscheid van een halve eeuw sportjournalistiek

Herman Kuiphof