AMSTERDAM - Een groep van 52 kleine cafés in Amsterdam heeft gezamenlijk besloten vanaf deze week het rookverbod te negeren en de asbakken terug op tafel te zetten.

Dat meldde een woordvoerster van de hoofdstedelijke afdeling van de stichting Red De Kleine Horeca Ondernemer (KHO) donderdag.

De kroegen zijn boos over het omzetverlies sinds het roken in de cafés is verboden. Ook willen ze protesteren tegen de dreigende taal van minister Ab Klink (Volksgezondheid), aldus de woordvoerster.

Koninklijke Horeca Nederland

Landelijk dreigt een grote groep kleine cafés het lidmaatschap van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op te zeggen. De cafés zijn ontevreden over hoe de belangenorganisatie ze vertegenwoordigt in het debat over het rookverbod en hebben op korte termijn een gesprek met KHN aangevraagd.

"De KHN moet achter haar leden staan, maar ze hebben zitten schipperen. We willen geen compensatie voor de gemiste omzet, we willen klanten", aldus de KHO.

Standpunten

Volgens Wiel Maessen, secretaris van KHO, overweegt twee derde van de bij de Stichting aangesloten kroegen het lidmaatschap van de belangenorganisatie op te zeggen. Een deel heeft dat volgens hem al gedaan. Het bestuur van de Stichting wil nog wel met KHN om tafel om standpunten uit te wisselen en heeft daarover een brief gestuurd.

Een woordvoerder van KHN zegt niets van een mogelijk gesprek met kleine ondernemers te weten. Hij ontkent dat sinds het rookverbod meer kroegen hun lidmaatschap hebben opgezegd. "Leden kunnen altijd opzeggen. Bij ieder lid vinden we dat jammer, maar het aantal leden dat heeft opgezegd, is dit jaar niet anders dan in voorgaande jaren."