DEN HAAG - Na jarenlang proberen, lukt het nu toch: er komt een Kinderombudsman die zich speciaal toelegt op de belangen van kinderen.

Een wetsvoorstel dat PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib binnenkort presenteert, kan straks rekenen op de steun van een Kamermeerderheid en van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Arib bevestigde dat donderdag naar aanleiding van een bericht in het AD en NRC Next. De PvdA'ster ijvert al jaren voor zo'n speciale ombudsman, maar een eerder voorstel van haar met D66, in 2001, werd gekraakt door de Raad van State en kreeg niet voldoende politieke steun.

Raad van State

Nu staan volgens Arib naast haar partij in ieder geval de SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en D66 erachter en mogelijk ook het CDA en de VVD. Het vernieuwde wetsvoorstel gaat over twee weken naar de Raad van State.

Volgens Arib zijn eerdere, vooral technische bezwaren nu veranderd. Belangrijk vindt ze dat de Kinderombudsman zich niet beperkt tot de overheidsinstanties maar zich ook mag bemoeien met de private sector.

Jeugdzorg

Het grootste deel van de jeugdzorg is in private handen, aldus Arib. Ze is heel blij dat het nu toch gaat lukken en hoopt dat het voorstel medio volgend jaar parlementair kan worden afgehandeld.

De Kinderombudsman moet een toegankelijk, herkenbaar en onafhankelijk instituut worden en toezien op de naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Ook moet hij of zij redeneren vanuit de belangen van kinderen. Deze persoon zal net als de echte Ombudsman door de Tweede Kamer worden benoemd en krijgt evenveel bevoegdheden.

Donderdag is de internationale dag van de rechten van het kind.