AMSTERDAM - Toen een copiloot aan boord van een vliegtuig van Air Canada een zenuwinstorting kreeg heeft een stewardess met een enigszins verouderd vliegbrevet de piloot geholpen het toestel veilig aan de grond te zetten.

Dat zegt de Ierse dienst voor onderzoek naar luchtvaartongelukken in een rapport over de noodlanding die in januari plaatsvond op de Ierse luchthaven Shannon.

In het rapport, dat woensdag uitkwam, krijgen de piloot en de stewardess lof toegezwaaid. Het vliegtuig, dat met 146 passagiers van Toronto onderweg was naar Londen, bevond zich midden boven de Atlantische Oceaan toen de 58-jarige copiloot, die zich al een tijdlang vreemd gedroeg, onhandelbaar werd.

Artsen

Hij moest met geweld door het cabinepersoneel uit de cockpit worden verwijderd en vastgebonden. Twee artsen die aan boord waren gaven hem een kalmerend middel.

De piloot liet het cabinepersoneel vragen of er toevallig een piloot was onder de passagiers. Toen dat niet het geval bleek te zijn onthulde de stewardess dat zij een vliegbrevet had, maar dat haar vergunning om instrumenten af te lezen was verlopen.