ZEEBRUGGE - De bergers van het wrak van het Noorsevrachtschip Tricolor zijn zondagmiddag in Het Kanaal lastiggevallen door enkele toeristen in speedbootjes. Die negeerden hetvaarverbod in de directe omgeving van het wrak en namen van zeerdichtbij een kijkje. "Levensgevaarlijk", oordeelde woordvoerderLars Walder van de Combinatie Berging Tricolor (CBT). "Het is daarecht superlink met al die ankerlijnen."

De speedboottoeristen waren vermoedelijk op het idee gekomendoor de media-aandacht voor de berging van de Tricolor. Zondag zijnde bergers begonnen met het optakelen van het eerste compartimentvan het wrak. Dit zwaarste onderdeel van het 190 meter lange schipbevat onder meer de machinekamer, twee olietanks en de schroefasvan 75 centimeter dikte, en werd donderdag van de rest van het wrakgescheiden door een ingenieus zaagsysteem.

De CBT gaat het incident melden bij de Franse autoriteiten, dietoezicht houden op het vaarverbod bij de Tricolor. Een voertuig vande Franse marine greep niet in, hoewel toestemming noodzakelijk isom in het met opvallende boeien begrensde gebied te komen.

Eline Muller, een van de directeuren van CBT-partner Multraship,noemde het incident "knap vervelend". "De autoriteiten moeten eriets aan doen. Mensen mogen daar gewoon niet komen. Maarwaarschijnlijk zijn ze gewoon erg dom en weten ze dat niet."