AMSTERDAM - Minstens zes mensen zijn woensdag om het leven gekomen bij een Amerikaanse raketaanval op het dorp Indi Khel in het district Bannu in het noordwesten van Pakistan.

Het dorp ligt ongeveer vijftig kilometer van de Afghaanse grens, buiten het semiautonome stamgebied waar eerdere Amerikaanse raketaanvallen zich toe beperkten. De regering in Islamabad sprak van een provocatie en kondigde maatregelen aan.

Een Amerikaanse militaire bron zei dat een Al-Qaidalid genaamd Abdullah Azam al-Saudi onder de slachtoffers is. Pakistaanse inlichtingenbronnen zeiden dat zich onder de slachtoffers mogelijk militanten uit Centraal-Azië bevinden.

Inwoners van Indi Khel en een plaatselijke bestuurder zeiden dat uitsluitend burgers zijn gedood.

Reactie

Een woordvoerder van de Pakistaanse president Asif Ali Zardari zei dat de Amerikanen 'niet willen luisteren' en kondigde 'een krachtige reactie' aan. De leider van de moslimpartij Jamaat-e-Islami waarschuwde dat zij de bevolking zal oproepen de aanvoerroutes voor de NAVO-troepen in Afghanistan te blokkeren als de aanvallen voortduren.

Het was zeker de twintigste Amerikaanse raketbeschieting in Pakistan sinds augustus. Tot dusverre werden de onbemande vliegtuigjes alleen ingezet in Zuid- en Noord-Waziristan, twee grensgebieden. Dat de Amerikanen, ondanks herhaalde Pakistaanse protesten, nu ook dieper in Pakistan opereren kan door Islamabad moeilijk worden genegeerd.

Weinig

In het grensgebied met Afghanistan houden zich Taliban- en Al-Qaidastrijders op die aanvallen uitvoeren op de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan. De Amerikanen vinden dat Pakistan te weinig doet tegen de extremisten in de grensregio, een ruig, bergachtig gebied waar de overheid van oudsher weinig te vertellen heeft.