ENSCHEDE - Schrijver en dichter Willem Wilmink iszaterdagavond in zijn woonplaats Enschede op 66-jarige leeftijdoverleden. Dat heeft zijn manager Jan Willemsen zondagbekendgemaakt. Wilmink was al enige tijd ernstig ziek.

Wilmink schreef teksten voor onder meer Herman van Veen en decabaretgroep Don Quishocking. Hij was betrokken bijtelevisieprogramma's als De stratemakeropzeeshow, De film van OmeWillem, Sesamstraat, Het Klokhuis en Kinderen voor Kinderen.

Talloze kinderboeken

Verder schreef hij liedjes voor musicals en heeft hij tallozekinderboeken op zijn naam staan. Hij schreef voor De Tijd,Spektator poëzierecensies en vertaalde gedichten. Hoewel hij zicheerst op volwassenen richtte, werden later kinderen zijnvoornaamste doelgroep.

Wilmink werd in 1936 geboren in Enschede, Hij studeerdeNederlands en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hijwerkte daarna als leraar en doceerde van 1960 tot 1978 moderneletterkunde in de hoofdstad. Hij debuteerde in 1966 met de bundel'Brief van een Verkademeisje'. Vanaf 1970 vormde hij met KarelEijkman, Hans Dorrestijn, Ries Moonen, Fetze Pijlman en Jan Riemhet schrijverscollectief.

Prijzen

Het waren niet altijd anderen die zijn liedjes ten gehorebrachten. Wilmink trad af en toe zelf op, spelend op een accordeon.In de jaren negentig bracht hij een eigen theatertoer.In zijn loopbaan ontving Wilmink talloze prijzen. De eerste wasin de zeventiger jaren, de Louis Davids-prijs. In 1983 en 1994ontving hij de Zilveren Griffel, in 1986 de gouden versie ervan.Ook ontving hij in 1988 de prestigieuze Theo Thijssen Prijs.

Op internet is inmiddels een condoleanceregister geopend.