TERSCHELLING - Op Terschelling zijn edelherten gesignaleerd, terwijl deze dieren normaal niet voorkomen op het eiland. Staatsbosbeheer denkt dat de dieren illegaal aan land zijn gebracht.

"Als de grote geweien van de herten afgezaagd worden, kunnen ze onopgemerkt in een paardentrailer of kar met de veerboot vervoerd worden", zegt Freek Zwart van Staatsbosbeheer.

Verbazing

Zwart ontdekte vorig week al sporen die hij niet kon plaatsen. Bioloog Piet Zumkehr van het eiland zag niet veel later een groep van tien "grote dikke beesten" tussen de duinen van West-Terschelling en Paal 8 en vermoedde dat het om edelherten ging. De verbazing is groot.

Uitgestrekt

Het gebied Kroonpolder waar de herten rondlopen, is uitgestrekt. Er lopen geen wegen en paden en er komen weinig mensen."We weten niet hoe lang de herten hier al zijn. In ieder geval gaan we geen overhaaste maatregelen nemen", zegt Zwart.

De gemeente en de provincie gaan in samenwerking met deskundigen uiterlijk volgende week beslissen wat er moet gebeuren. Duidelijk is al wel dat de hoefdieren ziektes kunnen overdragen die gevaarlijk zijn voor vee op het eiland.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid staat ook op het spel, omdat de dieren van enorme omvang zijn. "Zo'n groot hert moet je niet tegen je auto aan krijgen", zegt Zwart.

In Nederland komen edelherten in het wild voor op de Veluwe of bij de Oostvaarderplassen. "Iemand heeft ze waarschijnlijk gekocht bij een fokker en overgevaren naar Terschelling", meent Zwart.