DUBAI - Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda, heeft woensdag in een videoboodschap de aankomende Amerikaanse president Barack Obama gewaarschuwd.

De terrorist stelt dat het onverstandig zou zijn als Obama meer troepen naar Afghanistan zou sturen.

Stijfkoppig

"Als je stijfkoppig wilt blijven over het Amerikaanse falen in Afghanistan, denk dan aan het lot van Bush, en Pervez Musharraf (voorheen president Pakistan, red.) en het lot van de Sovjets en de Britten voor hen", aldus al-Zawahiri met een verwijzing naar de strijd tegen buitenlandse bezetters van Afghanistan in het verleden.

Zondag had Obama in een tv-interview nog bezworen dat hij niet zal terugkomen op zijn campagnebelofte om troepen terug te trekken uit Irak en de militaire focus te verleggen naar Afghanistan.

Moslimleider

Zawahiri beschuldigde Obama er verder van dat die zijn moslimwortels verloochent. Hij noemde hem een "huisneger". Met die denigrerende term, bedacht door de vroegere Amerikaanse burgerrechtenactivist en moslimleider Malcolm X, bedoelt Zawahiri dat Obama enkel de blanke bevolking dient.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een reactie van "verachtelijke opmerkingen van een terrorist".