Missouri telt nog altijd de stemmen

AMSTERDAM - Voor de landelijke uitslag is het niet meer voor belang, maar twee weken na de Amerikaanse presidentsverkiezingen is nog altijd onduidelijk of de elf kiesmannen van de staat Missouri naar Barack Obama of zijn Republikeinse tegenstrever John McCain gaan.

Het verschil tussen de beide kandidaten bedroeg op 5 november, de dag na de verkiezingen, zo'n vijfduizend stemmen in het voordeel van McCain. In verschillende districten moesten echter nog stembiljetten geteld worden, zodat de officiële uitslag lang onduidelijk bleef.

Uiterlijk dinsdag moesten ambtenaren in alle kiesdistricten in de staat hun definitieve resultaat doorgeven. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken van de staat duidt de laatste telling nog steeds op winst voor McCain, met een marge van 4355 stemmen. Officieel staat de uitslag echter nog altijd niet vast, omdat die nog gecertificeerd moet worden.

Traditie

Als Missouri inderdaad voor McCain kiest, breekt de staat met een gekoesterde traditie: met uitzondering van de verkiezingen van 1956 stemden de kiezers daar sinds 1904 altijd in meerderheid voor de kandidaat die het Witte Huis won.

Tip de redactie