ALMELO - De strafzaak tegen de twee directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks blijft overeind. De rechtbank in Almelo heeft donderdag verweren van de advocaten van het tweetal verworpen.

In december betoogden zij dat het Openbaar Ministerie (OM) de strafvervolging moet staken, onder meer omdat er tegen alle regels in gesprekken tussen Fireworks-directeur W. Pater en diens raadsman G. Meijers zijn opgenomen en op schrift zijn uitgewerkt.

Volgens de rechtbank zijn de regels overtreden maar "niet welbewust en structureel.". Er is sprake van een "onopzettelijk verzuim" van het OM, aldus het college. De officier van justitie heeft toegegeven dat drie gesprekken tussen Meijers en Pater "abusievelijk" zijn opgenomen en uitgewerkt. De inhoud van die gesprekken is echter niet gebruikt in de zaak tegen Pater.

Bovendien heeft de officier van justitie, direct na de ontdekking van de vergissing, opdracht gegeven de gespreksverslagen te vernietigen. De rechtbank heeft overigens geen kennisgenomen van de verslagen.

De directeuren Pater en R. Bakker staan terecht op verdenking van het overtreden van milieuvoorschriften en brand door schuld. Hun bedrijf S.E. Fireworks explodeerde op 13 mei 2000, met 22 doden en honderden gewonden als gevolg.

/DOSSIEREnschede