MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft woensdag een 16-jarige inwoner van het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag twee jaar jeugddetentie voor doodslag opgelegd.

De jongeman sloeg op koninginnenacht zijn 56-jarige plaatsgenoot Peter Herwegh met een klauwhamer op zijn hoofd, waardoor deze postbode kwam te overlijden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had voor moord een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. Justitie heeft direct aangekondigd in hoger beroep tegen deze uitspraak te gaan, omdat het de opgelegde straf te laag vindt. De weduwe van het slachtoffer zegt wel vrede met het vonnis te hebben.

Keten

De groep jongeren waarvan de jonge verdachte deel uitmaakte, wilde die avond flink keten, bier drinken en de politie sarren. De groep richtte vernielingen aan en de politie moest die avond en nacht diverse keren optreden.

Bij een van die confrontaties trad Peter Hergwegh op als bemiddelaar en wist korte tijd de jeugd in het gareel te houden.

Filmen

Toen de jongeren Herwegh later bij de Rabobank zagen staan, verdachten zij hem ervan hen te filmen om het materiaal later aan de politie te geven.

Een 17-jarige jongen vloog op hem af, gaf hem een duw en een klap, waardoor Herwegh op de grond kwam te zitten.

Daarna rende de 16-jarige verdachte op de zittende en volkomen weerloze Herwegh af, haalde uit en sloeg hem met een klauwhamer op het hoofd. Vervolgens liep hij weg, kwam terug en belde het alarmnummer 112.

Herwegh werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Gent overgebracht, waar hij op 2 mei aan zijn verwondingen bezweek.

Opgefokt

Tijdens de behandeling van de zaak erkende de jongen flink te hebben gedronken.

Ook zei hij opgefokt en vooral woedend op de politie te zijn geweest, omdat die het 'feestje' van de groep jongeren had verstoord. De hamer had hij bij zich gehad om die avond tegen iets of iemand te gebruiken.

Toerekeningsvatbaar

Volgens de gedragsdeskundigen is de jongen volledig toerekeningsvatbaar. Zijn geestelijke gesteldheid is dus geen reden voor minder straf.

De rechtbank zei in het vonnis dat de opgelegde straf eigenlijk geen recht aan de zaak doet. De rechters namen echter mee dat de verdachte pas een maand zestien jaar was toen hij het misdrijf pleegde.