ALPHEN AAN DEN RIJN - Ruim de helft van de burgemeesters die een coffeeshop binnen hun gemeenten hebben, is voor legalisering van de complete softdrugsketen.

Ze willen dat er een einde komt aan de zogenoemde voordeur-achterdeur-problematiek waarbij verkoop van wiet wordt gedoogd, maar de teelt en aanvoer niet.

Dat heeft het blad Binnenlands Bestuur onderzocht. Het blad belde 106 gemeenten, 88 burgemeesters reageerden. Daarvan willen 54 van hen de hele keten rond de wietverkoop legaliseren.

Negen burgemeesters zeiden voor een algeheel verbod van coffeeshops te zijn, 25 willen blijven gedogen zoals nu het geval is. Zes burgemeesters wilden zich niet uitspreken, elf werkten niet mee.

Dubbel gedoe

De burgemeesters die voor legalisering zijn, zeggen het "dubbele gedoe'' zat te zijn. Ze willen duidelijkheid van 'Den Haag'.

De meeste gemeenten lieten weten de zaken goed onder controle te hebben. Ze ervaren geen overlast van de coffeeshops.

Als er problemen zijn, doen die zich vooral voor in Nederlands-Belgische grensgemeenten. "De Duitse klanten in Oost-Nederland zorgen voor veel minder last'', aldus Binnenlands Bestuur.

Verdeeld

CDA-burgemeesters in de coffeeshopgemeenten blijken erg verdeeld. Ongeveer een derde van hen is voor legaliseren, een derde voor gedogen en een derde voor verbieden. Het landelijke CDA wil coffeeshops verbieden.

Binnenlands Bestuur, een weekblad voor ambtenaren en overheidsbestuurders, schenkt vrijdag uitgebreid aandacht aan het onderzoek.

EénVandaag

Het actualiteitenprogramma EénVandaag deed ook onderzoek naar het coffeeshopbeleid, maar dan in alleen grensgemeenten.

Het programma concludeert dat de meeste gemeenten in de Duitse en Belgische grensstreek hun gedoogbeleid willen handhaven.

Ze staan hiermee lijnrecht tegenover Roosendaal en Bergen op Zoom, die hun coffeeshops sluiten. EénVandaag belde met 76 grensgemeenten die bij elkaar 130 coffeeshops tellen. De uitslag is woensdagavond op tv te zien.