KUALA LUMPUR - Voor de Somalische kust is dinsdag een Thaise vissersboot gekaapt. Het is het vierde schip waarvan bekend is dat het deze week door piraten is overmeesterd.

De zeerovers enterden de trawler na een achtervolging met behulp van twee speedboten. Het contact met de zestienkoppige bemanning is verbroken, berichtte woensdag Noel Choong van het Internationale Scheepvaartbureau (IMB) in Kuala Lumpur.

In het weekeinde kaapten piraten de moderne supertanker Sirius Star, dinsdag volgden het schip de MV Delight uit Hongkong, een Thaise vissersboot en een Grieks vrachtschip.

Honderd

Sinds januari zijn circa honderd schepen aangevallen door piraten die hun uitvalsbases langs de Somalische kust hebben. Het IMB schat dat er op dit moment zeker zeventien schepen met 250 opvarenden in handen zijn van Somalische kapers.

Patrouilles

Patrouilles op zee met marinevaartuigen alleen maken geen einde aan de piraterij. De Somalische premier Nur Hassan Hussein heeft dit beklemtoond, berichtte woensdag het persbureau Reuters.

De premier van het al sinds 1991 door anarchie geplaagde land stelde dat het probleem wereldwijd als een crimineel netwerk moet worden aangepakt. "Het spijt ons, maar deze piraterij is niet alleen een Somalisch probleem maar een van de hele wereld."

Hij gelooft dat er niet alleen maar Somaliërs bij betrokken zijn, maar het beeld zal de komende maanden duidelijker worden, aldus de premier.

Nur Hassan Hussein werd bijna een jaar geleden premier in een land waar de regering nauwelijks gezag heeft en ook wordt belaagd in de hoofdstad Mogadishu.