AMSTERDAM - Vastgoedmakelaars hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog grof geld verdiend door de handel in geroofde panden van joodse Nederlanders. Dat schrijft historicus Eric Slot in het Historisch Nieuwsblad.

Slot deed in het Nationaal Archief en het Amsterdams Stadsarchief onderzoek naar het criminele vastgoedcircuit ten tijde van de bezetting. Hieruit blijkt dat de Duitse bezetter ongeveer 20.000 panden van joden inpikte. Deze werden vervolgens via Nederlandse makelaars verkocht.

Winst

De malafide makelaars maakten daardoor miljoenen guldens winst. Bovendien wasten veel klanten op deze manier zwart geld wit dat ze hadden verdiend door voor de Duitsers te werken.

Endstra

Ook de grootvader van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra zou zo aan de jodenvervolging hebben verdiend. Volgens het onderzoek kocht Minne Endstra joodse panden om zijn verdiensten uit het camoufleren van vliegvelden voor de Duitsers wit te wassen.

Amsterdam

Slot openbaart dat ook de gemeente Amsterdam joodse panden opkocht. Joodse huiseigenaren en hun nabestaanden hadden na 1945 grote moeite om het afgepakte onroerend goed terug te krijgen. De meeste kleinere oorlogsopkopers werden in Nederland na de oorlog niet gestraft.