MAASTRICHT - De gemeenteraad van Maastricht heeft dinsdagavond het sein op groen gezet voor het verplaatsen van coffeeshops uit de binnenstad naar drie zogenoemde coffeecorners aan de randen van de gemeente.

De raad stemde unaniem in met een voorstel van burgemeester en wethouders.

Verplaatsing

De raad besloot verder dat de verplaatsing zo snel mogelijk moet gebeuren en wel in volle omvang, en niet beetje bij beetje.

Dat laatste was een advies van de hoogleraren strafrecht Fijnaut en De Ruyver in een vrijdag gepresenteerd rapport over grensoverschrijdende drugscriminaliteit. Zij pleiten voor slechts één, hooguit twee coffeecorners.

Maar Maastricht geeft juist vol gas en kiest voor drie corners. De gemeenteraad verwierp plannen om het aantal coffeeshops te verminderen door enkele shops uit te kopen. De raad vond dit onbespreekbaar en wilde daar geen gemeenschapsgeld in steken.

Broers

Burgemeester Huub Broers van het vlakbij Maastricht gelegen Voeren is woedend over de verplaatsing van de coffeeshops. Hij vreest meer overlast voor zijn gemeente. "Het lijkt wel of de gemeenteraad van Maastricht ons beschouwt als boerenkinkels", aldus Broers. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT beraadt de burgemeester zich op stappen.