AMSTERDAM - Aankomend president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat zijn regering op nationaal en internationaal niveau het voortouw zal nemen in het klimaatbeleid.

Dat had Washington al veel eerder moeten doen, zei hij in een videoboodschap aan een bijeenkomst van milieuactivisten, politici, wetenschappers en zakenmensen in Los Angeles.

Broeikasgassen

Obama zei dat de uitstoot van broeikasgassen omlaag moet. Hij zei voorstander te zijn van een systeem om dit door middel van emissielimieten en handel in emissierechten te bereiken.

Er moeten jaarlijkse doelen worden gesteld om de uitstoot rond 2020 tot het niveau van 1990 terug te brengen en voor 2050 met nog eens tachtig procent te verminderen. Ook zei Obama geld beschikbaar te zullen stellen voor projecten in de particuliere sector om over te gaan op schone energie.

Bekijk de video

"Ik beloof u dit: Wanneer ik president ben, zal iedere gouverneur die schone energie wil promoten een partner vinden in het Witte Huis. Iedere onderneming die in schone energie wil investeren zal een bondgenoot hebben in Washington. En elk land dat zich wil aansluiten bij de strijd tegen klimaatverandering zal een bondgenoot vinden in de Verenigde Staten", zei Obama

Holder

Ook heeft Obama besloten Eric Holder te benoemen als minister van Justitie. Dat schrijft het Amerikaanse magazine Newsweek.

Newsweek baseert zich op twee bronnen die zich dichtbij het team bevinden dat Obama voorbereidt op het presidentsschap. "Obama heeft Holder de baan aangeboden en hij heeft geaccepteerd", aldus Newsweek. De bekendmaking zal op zich laten wachten totdat Obama ook besloten heeft wie de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken worden, denkt het magazine.

De 57-jarige Holder was onder president Bill Clinton de onderminister van Justitie. Holder maakte tijdens de verkiezingen deel uit van het adviesteam van Obama. Als Obama echt voor Holder kiest, is het voor het eerst dat een Afro-Amerikaan aan het hoofd staat van het ministerie van Justitie.

Recordbelangstelling

De belangstelling voor de beëdiging van Obama zal alle records breken. De burgemeester van Washington, Adrian Fenty, verwacht op 20 januari drie tot vier miljoen mensen die een glimp willen opvangen van de installatie van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

Tot nu toe stond het record op 1,2 miljoen belangstellenden bij de beëdiging in 1965 van Lyndon B. Johnson.

Parade

Voor de inauguratie van Obama voor het parlementsgebouw Capitool worden 240.000 gratis kaarten beschikbaar gesteld. Na de beëdiging volgt een parade van het Capitool naar het Witte Huis.

Er is echter slechts voor een deel van de verwachte mensenmassa plek langs de route. Het stadsbestuur overweegt op een plein in de buurt van het Capitool grote schermen te plaatsen waarop de plechtigheden kunnen worden gevolgd, meldden Amerikaanse media dinsdag.