DEN HAAG - De waterschapsverkiezingen kunnen gewoon doorgaan, maar het gedoe rond de stembiljetten baart het CDA zorgen. "De opkomst is over het algemeen al vrij laag, dit helpt bepaald niet", stelde dinsdag Tweede Kamerlid Ad Koppejan.

Er zijn twijfels of mensen wel anoniem kunnnen stemmen. Biljetten zouden makkelijk kunnen worden verwisseld. Het CDA wil van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) straks weten of er net zo veel ongeldige stemmen zijn geweest als bij vorige keren. "De verkiezingen lopen nu, die maken we af. De volgende keer gebeurt dit niet meer."

Combinatie

Koppejan oppert daarom voorzichtig elektronisch stemmen en de combinatie van de waterschapsverkiezingen met lokale, provinciale of zelfs Kamerverkiezingen. "Dat komt de opkomst ten goede."

PvdA-collega Jan Boelhouwer wil snel een overzicht van Huizinga hoe de verkiezingen zijn verlopen, maar ingrijpen vindt ook hij niet nodig. "De verkiezingen zijn niet totaal ontspoord, maar we moeten kijken waar dingen fout zijn gegaan die niet fout hadden moeten gaan." Verder is de tweede regeringspartij terughoudend. Volgens Boelhouwer heeft het geen zin "definitieve uitspraken" te doen over de toekomst van deze verkiezingen.