DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos vindt dat Ella Vogelaar op een fatsoenlijke manier haar ministerschap voor Wonen, Wijken en Integratie heeft verloren. Samen met PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt hij dat de Tweede Kamer niet in het ontslag hoefde te worden gekend.

Dat hebben de twee kopstukken van de PvdA dinsdag gezegd. "We vonden het correcter en netter om het gesprek binnen de eigen politieke familie te voeren", aldus Bos. Hamer stelt: "Ik vind het mijn zaak en van mijn fractie hoe we dit soort zaken regelen."

Oppositie

De oppositie in de Tweede Kamer noemt de gang van zaken allesbehalve fatsoenlijk. Bos, Hamer en partijvoorzitter Lilianne Ploumen worden aangerekend dat zij Vogelaar dagen na hun gezamenlijke besluit lieten bungelen.

Bos zegt dat nog voor het aftreden de coalitiepartners op de hoogte waren gesteld en al aan de opvolging werd gewerkt.

De vicepremier verdedigt zich door te stellen dat hij onder de moeilijke omstandigheden zo zorgvuldig mogelijk heeft gehandeld. "Het was een buitengewoon pijnlijk proces voor alle betrokkenen", aldus Bos.

Bos

Volgens Bos is het niet noodzakelijk dat de Kamer een bewindspersoon wegstuurt. "Dat is eerder uitzondering dan regel. Het merendeel van de aftredende bewindspersonen heeft dat besluit zelf genomen." Hamer erkent echter dat Vogelaar geen keus had.

Sinds de zomer van 2007 heeft Bos "met grote regelmaat" met Vogelaar over haar optreden gesproken. Zijn zorgen liepen in aanloop naar het debat over het voormalige cruiseschip SS Rotterdam op 6 november zo hoog op dat hij premier Jan Peter Balkenende en vicepremier André Rouvoet daarvan op de hoogte stelde.

Na dat debat concludeerden Bos, Hamer en Ploumen dat er ingegrepen moest worden. "Daar slaap je dan een paar nachtjes over. In het weekeinde hebben we die conclusie herbevestigd", aldus Bos. Hij weigert tegen de Tweede Kamer te zeggen wat Vogelaar tijdens dat debat fout deed.

Balkenende

Meteen na het weekeinde zijn Balkenende en Rouvoet ervan op de hoogte gesteld dat de PvdA-top het vertrouwen in Vogelaar zou opzeggen. De minister kreeg dit zelf pas op donderdag na haar terugkeer van de Antillen te horen. Volgens Hamer had Vogelaar kunnen inschatten dat haar kop ging rollen.

Antillen

Voor D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold doet dat de vraag rijzen of de toezeggingen die Vogelaar aan de Antillen deed, nog stand houden. Tegen het zere been van haar eigen partij trok Vogelaar tijdens haar bezoek aan de eilanden plannen voor een databank voor criminele Antilliaanse jongeren in.

Besluit

Het besluit om haar af te zetten, was toen al genomen. Volgens Hamer en Bos moest Vogelaar opstappen omdat ze "niet meer effectief en gezagsvol" kon optreden. De twee blijven erbij dat er geen verschil van inzicht over de koers was. Vogelaar zegt echter anders tegen integratie aan te kijken dan PvdA-leider Wouter Bos. Zij verwijt hem onnodige polarisatie.