PARIJS/BERLIJN - Vakantiegangers hebben zaterdag met namein Frankrijk, Duitsland en de Alpen de gebruikelijke megafiles vansoms tientallen kilometers veroorzaakt.

In de loop van zaterdagmiddag nam de lengte van de files op deFranse autosnelwegen af, nadat rond het middaguur nog problemenover een lengte van ongeveer 715 kilometer waren geconstateerd.

Volgens de ANWB stonden de eerste automobilisten al om 3.00 uurstil. Om 7.00 uur was er in heel Frankrijk ruim 200 kilometer file.De langste files stonden op de A7/A9 tussen Lyon en Perpignan opweg naar het zuiden. Ook vanuit Parijs richting Bordeaux via de A10liep het verkeer op veel plaatsen over tientallen kilometers vast.Voor Orleans stond 30 kilometer file en bij Tours ruim 20kilometer.

Drukste weekeinde

Dit weekeinde geldt als het drukste van het jaar. De helft vande Fransen gaat op vakantie, de andere helft keert terug. Bovendienzijn er veel buitenlandse vakantiegangers op de weg. Vooral op deAutoroute du Soleil (A7) is het erg druk.

In verband met de drukte werd de maximumsnelheid van auto's inhet gebied rond Parijs tijdelijk verlaagd van 130 naar 110kilometer per uur. De maatregel is onder meer bedoeld om overmatigeluchtvervuiling tegen te gaan.

Ook in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland stonden lange files.Voor de Oostenrijkse Tauerntunnel stond het verkeer rond hetmiddaguur over een lengte van 25 kilometer vast.

Lange files

Aan de Oostenrijks-Hongaarse grens was het eveneens druk. Veelvan de gedupeerden in Oostenrijk waren Duitsers uit de deelstaatNoordrijnland-Westfalen, voor wie de vakantie is aangebroken.Ook in het zuiden van Duitsland zijn lange files gemeld. Op deA8 tussen München en Salzburg stond het verkeer over een lengte van kilometer vast.

In het noorden van Duitsland was het druk op deA1 Osnabrück-Bremen-Hamburg met een file van ruim 30 kilometer.In Zwitserland stokte het verkeer op de A2 Luzern richtingChiasso voor de St. Gotthardtunnel. De wachttijd daar was ruim tweeuur.