AMSTERDAM - De horeca is verrast over de hardere aanpak van kroegbazen die het rookverbod overtreden. Dat heeft een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dinsdag gezegd.

Toch hoopt de branchevereniging dat het gewijzigde beleid van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) de ontstane chaos terugdringt.

De KHN spreekt dinsdagmiddag met Klink en wil het dan onder meer hebben over een mogelijke compensatieregeling voor kleine horecaondernemers die ten onder dreigen te gaan.

Brief

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Klink dinsdag dat het overtreden van het rookverbod een economisch delict is. Buiten het uitdelen van de 'gewone' boetes door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wil de minister een beroep doen op de Wet op de Economische Delicten. Wie vaker dan twee keer wordt betrapt, moet zijn zaak sluiten of krijgt een torenhoge boete.

De KHN stelt al weken bij de minister aan dat chaos heerst. "We zijn wel blij nu iets van de minister te horen. We hopen dat de maatregelen de chaos terugdringen." Tijdens het gesprek dinsdagmiddag met Klink hoopt KHN ook te kunnen praten over andere knelpunten, zoals het eveneens strafbaar stellen van rokers.

Illegale zuipketen

Ook moet beter worden gekeken naar illegale zuipketen, vindt de vereniging. KHN wil verder dat er een compensatieregeling komt voor kleine horecaondernemers die door het rookverbod over de kop dreigen te gaan.

"In het verleden zijn vaker regelingen getroffen voor ondernemers die het door bepaalde maatregelen niet meer redden", stelt de woordvoerder.

Bezwijken

Stichting Red de Kleine Horecaondernemer vindt dat Klink met deze aanpassing niet werkt aan een echte oplossing. Secretaris van de stichting Wiel Maessen zegt dat het probleem is dat de kleine horecaondernemers bezwijken onder het rookverbod.

"Wat Klink doet, is een economisch delict van een andere orde." Wat de kleine horecaondernemers nu gaan doen, weet hij niet. "We hebben nog niet met onze achterban gesproken, maar ik kan mij voorstellen dat ze eerst de eerste twee boetes afwachten en daarna verder kijken."

Oorlog

De aanpak van Klink werkt alleen maar averechts. Dat zegt Koen Vollaers, eigenaar van de Amsterdamse horecagelegenheid Pacific Parc dinsdag. "Hij probeert met dit soort oorlogsverklaringen het roken de kop in te drukken, maar ik denk dat heel veel café-eigenaren denken 'als het zo moet dan gaan we door tot het einde'."

Vollaers heeft sinds het rookverbod in zijn zaak speciale rookpauzes ingevoerd.

Op de vrijdag- en zaterdagavond, als de restauranttafeltjes aan de kant zijn en de voetjes van de vloer gaan, licht er zo'n beetje elk uur een bord op met de tekst 'rookpauze'. Dat gaat gepaard met rookmachines en een speciaal muziekje en blijft ongeveer zes minuten branden.