AMSTERDAM - De Gay Parade in Amsterdam trok zaterdag ruim.000 bezoekers. De route langs de Prinsengracht en Amstel stondvolgepakt met mensen. Ongeregeldheden deden zich niet voor, alduseen woordvoerster van de politie.

De botenparade begon om 14.00 uur. Pas aan het begin van deavond hadden alle circa tachtig boten de route door dePrinsengracht en over de Amstel afgelegd. Zaterdagavond zijn er nogfeesten in Amsterdam in het kader van Amsterdam Pride en op deNieuwmarkt is een openluchtfilmvertoning van Ja Zuster Nee Zuster.Zondag wordt Amsterdam Pride afgesloten met een feest op hetWaterlooplein.

Meer bloot

De organisatie van de Gay Parade riep dit jaar op tot meer blootop de boten. Het wilde zo het stadsbestuur van Amsterdam Centrumprovoceren, dat in de ogen van Gay Business Amsterdam eenkuisheidsbeleid voert.

Aan de oproep werd niet overduidelijk gehoor gegeven. Zaterdagwaren er natuurlijk veel blote bovenlijven en billen te zien, maarniet bijzonder veel meer dan voorgaande jaren. Bovendien nodigdehet weer uit de kleren uit te trekken. Het bleef daarom onduidelijkof het bloot een gevolg was van de oproep of van de warmte.

Roze lap

De organisatie zag haar oproep toch nog benadrukt. De boot vansauna Thermos won de prijs in de categorie voor beste grote boot.Volgens de jury voldeed de boot met het gewaagde bloot helemaal aande oproep van de organisatie. De boot met een jongen voorop diezijn geslachtsdeel slechts met roze lap omkleedde, voer vooraan inde botenparade. Het schip strandde halverwege de tocht, maar vieltoch in de prijzen. Het beste kleine schip was van het COC.