DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pleit ervoor het vastbinden van patiënten met een zogenoemde Zweedse band uit te bannen uit de gezondheidszorg.

Uit onderzoek van de IGZ naar vrijheidsbeperkende middelen bij patiënten, dat dinsdag uitkomt, blijkt dat vrijheidsbeperking nog te vaak voorkomt.

De Zweedse band is een omstreden middel en wordt gebruikt om onrustige patiënten tegen zichzelf te beschermen. Ook constateert de IGZ dat hulpverleners hun handelen vaak niet als vrijheidsbeperkend zien.

Dagschema

Sommige maatregelen zijn zo ingeburgerd dat medewerkers er niet bij stilstaan dat deze maatregelen de vrijheid van cliënten beperken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het afsluiten van deuren op afdelingen of van woningen, of het hanteren van een vast dagschema.

IGZ, brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg tekenen dinsdag op het congres 'Zorg voor Vrijheid' een intentieverklaring om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen fors terug te dringen.