DEN HAAG - Roken in de horeca wordt harder aangepakt. Tegen hardnekkige overtreders van het rookverbod zal het Openbaar Ministerie (OM) een lik-op-stuk-beleid gaan voeren.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) stuurt daarover dinsdag een brief naar de Tweede Kamer. Roken wordt voortaan gezien als economisch delict; als een café het toestaat, is er sprake van van concurrentievervalsing.

"Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is", schrijft Klink. "In dit land dienen wetten nageleefd te worden en dat geldt voor iedereen."

Boete

Als de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zien dat er gerookt wordt in in een café, kan een rechter een boete opleggen, maar de zaak ook tijdelijk sluiten.

De hardere aanpak komt naast de boetes die de VWA sinds 1 juli oplegt. Daarvan zijn er nu vijfhonderd uitgedeeld. De boetes lopen op van 300 tot 2400 euro.

Bezwaar

Nadeel van deze bestuurlijke boetes is dat een kroegbaas bezwaar kan aantekenen, waardoor daadwerkelijke uitvoering van de sanctie wel anderhalf jaar kan duren.

Door justitie in te schakelen kan een overtreding veel sneller worden aangepakt. De VWA kan naar het OM stappen als er voor minstens 500 euro boetes zijn opgelegd. Dat betekent dat de controleurs eerst tweemaal een boete van 300 euro moeten uitdelen voordat sprake is van een hardere aanpak.

Moeilijkheden

Op verzoek van de VWA kan de politie de controleurs ondersteuning bieden als zij op moeilijkheden stuiten in een kroeg. De politie kan ook mee gaan lopen als de VWA in een stad een grote actie gaat houden.

De toezichthouder krijgt er nu geen extra personeel bij voor een strengere handhaving van het rookverbod. Er zijn genoeg controleurs om de geplande 17.000 controles tot het einde van het jaar uit te voeren.

De VWA kan ook gerichter gaan controleren nu veel kroegbazen openlijk laten weten de asbak weer terug te zetten.

Strijdvaardig

De stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) laat zich niet uit het veld slaan door de nieuwe harde aanpak om het rookverbod te handhaven. "We zijn daar niet benauwd voor. Het is nog altijd aan de rechter om te oordelen", zei woordvoerder Ton Wurtz dinsdag.

Volgens Wurtz denkt Klink alleen maar aan de handhaving en heeft hij nog steeds geen oog voor de economische effecten van het verbod. "De brief van Klink is reden te meer om actie te blijven voeren. De asbakken die zijn teruggezet, blijven waar ze staan", aldus Wurtz. De protestdemonstratie op 29 november in Den Haag gaat gewoon door, voegt hij er aan toe.

Steun

Klink kan rekenen op steun van de Tweede Kamer. De regeringspartijen staan vierkant achter sneller straffen en hogere boetes.

"Anders kun je een rookvrije horeca wel op je buik schrijven", zegt CDA-Kamerlid Cisca Joldersma. "Als blijkt dat de huidige aanpak niet werkt, moet je zwaarder geschut inzetten."

Haar PvdA-collega Lea Bouwmeester vindt dat horeca-ondernemers die roken weer toestaan, hun welwillende collega's in de wielen rijden. "Dat is een heel verkeerd signaal." Een harde aanpak juicht ze toe: "Wie niet horen wil moet maar voelen."