AMSTERDAM - Giuseppe 'Peter' la S., kroongetuige van justitie in een reeks liquidatiezaken, heeft alcohol genuttigd terwijl hij een verklaring aflegde.

Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Amsterdam, in de zaak tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij liquidaties dan wel pogingen daartoe.

"Verbijsterend", zo noemde advocaat Nico Meijering het feit dat La S. "een dubbele whisky" dronk tijdens een verhoor. Het is vooralsnog onduidelijk in welke setting La S. de verklaring heeft afgelegd.

Uit het verslag van het verhoor zou opgemaakt kunnen worden dat het om een horecagelegenheid ging. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het beslist niet zo dat La S. "benevelde verklaringen" heeft afgelegd.

Kluisverklaring

De betreffende verklaring is een zogeheten kluisverklaring; de inhoud is nog niet bekendgemaakt door justitie. In een verhoor vorige week heeft La S. volgens Meijering ontkend dat er tijdens het afleggen van die verklaring alcohol is gedronken.

Meijerings cliënt is Ali A. Hij wordt er onder meer van verdacht dat hij zou hebben bemiddeld tussen opdrachtgever en uitvoerders bij de liquidatie van vastgoedhandelaar Kees Houtman, in november 2005. A. ontkent iedere betrokkenheid.

Centrale rol

Kroongetuige La S. speelt een centrale rol in het grootscheepse onderzoek dat het OM in Amsterdam naar een reeks liquidaties verricht, onder de codenaam Passage.

Dinsdag zou La S. zelf in de rechtszaal moeten verschijnen voor een pro-formazitting in zijn eigen zaak. Hij heeft echter al laten weten daarbij niet aanwezig te zullen zijn.

De zaak tegen Ali A. en zijn vermeende handlanger Sjaak B. zal vrijdag worden voortgezet. In februari 2009 zal het liquidatieproces Passage inhoudelijk van start gaan.