DUBAI- Somalische piraten hebben maandag een Saudische olietanker in de Indische Oceaan vlakbij de Keniaanse kust aangevallen en overmeesterd. Dat meldde een woordvoerder van de Amerikaanse marine.

Volgens de zegsman is de tanker Sirius Star het grootste vaartuig dat ooit door Somalische piraten is aangevallen. De mammoettanker vervoerde ruim twee miljoen vaten olie.

Dit is meer dan een kwart van de dagelijkse Saudische olieproductie. Aan boord van het schip zijn 25 bemanningsleden onder wie Britten, Kroaten, Fillippijnen, Polen en Saudi's.

Een eerder bericht van de Arabische nieuwszender Al-Arabiya dat het schip zou zijn bevrijd, bleek niet te kloppen. Volgens de woordvoerder van de Amerikaanse marine is de supertanker door de piraten meegenomen naar de Somalische havenplaats Eyl.

Actief

De piraten zijn zeer actief voor de kust van Somalië. In de afgelopen week alleen al werden drie schepen gekaapt. Twee andere pogingen mislukten. In de eerste negen maanden van dit jaar vonden volgens de BBC meer dan zestig incidenten van piraterij plaats.

Op dit moment zijn nog twaalf schepen met in totaal 250 bemanningsleden in handen van piraten. De Somalische piraten onderhandelen met de eigenaars over losgeld.

Marineschepen

Buitenlandse marineschepen patrouilleren in de Golf van Aden om kapingen te voorkomen. De Europese Unie startte vorige week een veiligheidsoperatie voor de kust van Somalië om de strijd met de piraterij aan te gaan.

Met deze operatie, waaraan ook de Nederlandse marine deelneemt, wil de EU vooral schepen beschermen die hulpgoederen vervoeren.

Militair ingrijpen

De Sirius Star vaart onder Liberiaanse vlag. De supertanker was op weg naar de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse marine is het schip niet beschadigd.

De Amerikaanse marine "evalueert de situatie". De woordvoerder wilde niets zeggen over een mogelijk militair ingrijpen om de gekaapte tanker te bevrijden.