DEN HAAG - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is deze week naar justitie gestapt naar aanleiding van een beschuldiging van ambtelijke corruptie tijdens een van de eerste verhoren van de parlementaire enquête Bouwnijverheid. Er is geen aangifte gedaan, zoals secretaris-generaal Pans donderdag per abuis verklaarde.

Vorige week bekende oud-aannemer Swart, tot 1991 actief in Noord-Holland, dat hij een ambtenaar had omgekocht met 20.000 gulden om te verhullen dat hij een te hoge prijs had gerekend bij de aanleg van A22. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is deze zaak nagegaan, maar zegt geen flauw idee te hebben op welke ambtenaar de beschuldiging kan slaan. Het departement heeft de zaak daarom aan justitie voorgelegd.

Eerder dit jaar deed het ministerie ook aangifte tegen een hoge ambtenaar die in 1995 op kosten van aannemers naar de Europacupfinale voetbal tussen Ajax en AC Milaan in Wenen zou zijn geweest. Deze aangifte vloeide voort uit een ooggetuigeverslag van Rijkswaterstaatmedewerker R. van der Zande, die eerder donderdag voor de enquêtecommissie verscheen. Hij was destijds op eigen kosten naar de wedstrijd gegaan, maar maakte pas begin dit jaar intern melding van zijn ontmoeting.