DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos en de vorige week afgetreden minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar denken wel degelijk verschillend over de integratie. Volgens Vogelaar houdt Bos een "tobberig verhaal".

Bos stelde donderdag, na het gedwongen vertrek van Vogelaar, dat er geen verschil zit tussen hun opvattingen over integratie. De oud-bewindsvrouw weerspreekt dat maandag in een opinieartikel in NRC Handelsblad.

"Met zijn herhaalde oproep om niet te praten over de toon van het integratiedebat, maar over de inhoud, slaat Wouter Bos de plank mis", aldus Vogelaar.

Elite

"Hij begrijpt niet dat, zolang de elite blijft praten in termen van dé Marokkanen, dé Turken en dé Antillianen, migranten zich moeilijk kunnen identificeren met Nederland."

Vogelaar richt zich niet alleen op Bos maar ook op de PvdA-top. "Door, uit vrees 'soft' te zijn, geen oog te hebben voor de begrijpelijke woede van migranten over hun tweederangspositie, bemoeilijken politici identificatie met Nederland."

Verder heeft de PvdA-top geen visie over "de ontwikkeling naar een etnisch diverse samenleving".

Integratie

Vorige maand leken Bos en Vogelaar hun meningsverschil over de integratie te hebben bijgelegd. De oud-minister stelde toen dat ze elkaar onder het genot van een goed glas wijn hadden gevonden.

"Het debat mag op het scherpst van de snede worden gevoerd, maar wel op een respectvolle manier. Ook daar verschillen wij niet over van mening", zei zij toen.

Spoeddebat

GroenLinks en SP willen vicepremier Wouter Bos in een spoeddebat ter verantwoording roepen over het aftreden van Vogelaar. Het debat vindt hoogstwaarschijnlijk dinsdag plaats.

De twee partijen hekelen het feit dat de Tweede Kamer buiten het besluit van de PvdA-top is gehouden om Vogelaar te laten opstappen.

GroenLinks wil daarnaast weten hoe de PvdA tegen de integratie aankijkt, omdat Bos en Vogelaar daarover van mening lijken te verschillen.

Onsmakelijk

Fractievoorzitter Agnes Kant van de SP noemt het "onsmakelijk dat een paar regenten bij de PvdA'' de eigen bewindspersoon zijn afgevallen zonder daarbij verantwoording in de Tweede Kamer of het kabinet af te leggen.

De SP eiste vorige week het vertrek van Vogelaar wegens haar optreden bij de miljoenen verslindende opknapbeurt van het historische stoomschip de SS Rotterdam.

De SP vindt het hypocriet dat de fractie van de PvdA deze motie niet steunde, terwijl de partij toen al zocht naar een vervanger van Vogelaar.

VVD

Voor de VVD hoeft er niet per se een spoeddebat over de kwestie te worden gehouden. De partij heeft wel een aantal vragen aan Bos, laat een woordvoerder weten.

Zo vindt de VVD het vreemd dat Vogelaar tijdens een reis naar de Antillen begin vorige week officieel Nederland vertegenwoordigde, terwijl zij op dat moment al bungelde.