NAIROBI - In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo zijn maandag ondanks een vredesplan toch weer gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en aanhangers van de rebellenleider Laurent Nkunda.

Nkunda zei zondag tegen VN-gezant Olusegun Obasanjo een plan voor vrede te steunen.

Niettemin wordt er sinds zondagmiddag weer gevochten in Riwindi, in de regio Noord-Kivu, aldus een woordvoerder van de VN-troepen (Monuc) in de provinciehoofdstad Goma. De troepen van Nkunda staan vlak voor Goma.

De Congolese president Joseph Kabila heeft maandag een nieuwe legerleider aangesteld. Dat berichtte de staatstelevisie.

Generaal Didier Etumba Longomba vervangt Dieudonne Kayembe. Een woordvoerder van rebellenleider Laurent Nkunda zei maandag dat de rebellen nieuw gebied hebben ingenomen en hij dreigde het leger met meer aanvallen.

Eisen

Daarnaast zou hij diverse andere eisen op tafel hebben gelegd. Zo wil hij dat zijn soldaten deel gaan uitmaken van het Congolese leger en ziet hij voor zichzelf een glansrijke carrière in het leger in het verschiet liggen.

Ook wil hij de lucratieve mijnbouwcontracten, die Congo met Chinese firma's heeft gesloten, herzien. Volgens Obasanjo praat Nkunda niet over een eventueel vertrek van hem en zijn mensen uit Congo.

Oorlogsmisdaden

Een militaire rechtbank in de Democratische Republiek Congo (RDC) veroordeelde maandag een regeringssoldaat tot levenslange celstraf wegens oorlogsmisdaden waaronder verkrachting. Drie anderen kregen levenslang voor plundering en omdat ze hun posten hadden verlaten.

De VN-vredesmissie in Congo (Monuc) heeft het regeringsleger er van beschuldigd de gevechten in het oosten van het land uit de weg te gaan, waardoor het Tutsi-rebellenleger kon aanvallen.

Strijd

De strijd in het Centraal-Afrikaanse land brak eind vorige maand opnieuw in alle hevigheid uit toen rebellenleider Laurent Nkunda een offensief begon. Naar eigen zeggen om de Tutsi-minderheid te beschermen.

Meer dan een kwart miljoen mensen sloeg op de vlucht. Dat aantal stijgt nog steeds, aldus hulpverleners ter plaatse.