MOSKOU - Voor een militaire rechtbank in Moskou is maandag het proces begonnen tegen vier personen die worden verdacht van een rol bij de moord op de journaliste Anna Politkovskaja.

Geen van de vier verdachten wordt ervan verdacht de moord te hebben gepleegd.

Politkovskaja werd in 2006 voor haar woning in Moskou doodgeschoten. De journaliste werkte voor het blad Novaja Gazeta.

Ze schreef kritische artikelen over premier Vladimir Poetin, die toen nog president was. Ook liet ze zich kritisch uit over de oorlog in Tsjetsjenië.

Ryagoezov

Een van de aangeklaagden is Pavel Ryagoezov, een medewerker van de Russische geheime dienst. Hij zou het adres van Politkovskaja aan haar moordenaars hebben gegeven.

De man die volgens justitie in Rusland de trekker overhaalde en de journaliste daadwerkelijk doodde, Roestam Makmoedov, is nog voortvluchtig. Hij zou uit Rusland zijn gevlucht.

De rechtzaak is openbaar. De rechter verwierp het verzoek van de openbaar aanklager het proces achter gesloten deuren te houden.

De familie van de journaliste was bang dat het proces niet toegankelijk zou zijn voor publiek, omdat een van de verdachten een voormalig agent is van de geheime dienst FSB, de opvolger van de beruchte KGB.