BELGRADO - De Servische overheid heeft geen idee waar de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is.

"We hebben geen enkel spoor dat naar Mladic leidt, tenzij er een wonder gebeurt", aldus minister Rasim Ljajic die belast is met de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal.

Volgens de minister hield de door het tribunaal gezochte Mladic zich tot 2006 schuil in Servië. "Dat is duidelijk, maar we hebben geen informatie meer na de eerste helft van 2006", aldus Ljajic. "Op dit moment is er niemand die kan zeggen waar Mladic is."

Ljajic deed zijn uitspraken maandag tijdens een bezoek aan Servië van hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal.

Rapport

Servië wil graag lid worden van de Europese Unie. Een van de voorwaarden daarvoor is volledige medewerking met het Joegoslavië-Tribunaal. Brammertz brengt daarover volgende maand een rapport uit. Servië hoopt dat de lidstaten van de EU door het rapport besluiten handelsbeperkingen tegen het land op te heffen.

De EU beloonde Servië eerder met een procedurele stap na de aanhouding en overdracht van Radovan Karadzic in juli van dit jaar. De EU benadrukte toen echter dat ook de vroegere Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic moet worden gevonden.

Blokkeren

Ljajic vreest dat het onmogelijk is Mladic te vinden en dus ook om lid te worden van de EU. "Zelfs als het rapport van Brammertz helemaal positief is, zal Nederland de volgende stap blokkeren", aldus Ljacic.

Volgens hem gaat Nederland alleen akkoord met verdere integratie van Servië als Mladic wordt overgedragen aan het tribunaal.