BELFAST - Rond de katholieke Holy Cross-meisjesschool in het noorden van Belfast, zijn woensdag opnieuw rellen uitgebroken. Bij gevechten tussen katholieke nationalisten en protestantse loyalisten raakten ten minste veertien agenten gewond. Drie relschoppers liepen schotwonden op.

De rellen braken uit nadat boze protestanten katholieke leerlingen bij het verlaten van de school de weg hadden geblokkeerd. De Holy Cross-school ligt midden in een protestantse enclave van de stad. De spanning in de wijk is al maanden om te snijden. Afgelopen zomer moesten de meisjes onder zware politiebescherming naar school gebracht worden. De school blijft donderdag gesloten om verdere onlusten te voorkomen.

De Noord-Ierse regeringsleider David Trimble en zijn plaatsvervanger Mark Dunkan hebben een gezamenlijke oproep tot kalmte gedaan. "Vergeet niet wat de uitwerking is van uw handelen op de hele gemeenschap", aldus de twee politici.

De ongeregeldheden ontstonden toen ouders hun kinderen van de katholieke school wilden halen. Meisjes van zes tot tien jaar verlieten het gebouw via een zijdeur en werden bussen naar huis gereden. De overwegend jonge demonstranten bekogelden de politie met stenen, flessen en benzinebommen. Ook staken ze auto's in brand.