LOS ANGELES - In het zuiden van de staat Californië hebben tienduizenden mensen gedwongen hun huizen verlaten in verband met natuurbranden. De politie sluit in zeker één geval brandstichting niet uit. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Het vuur bij de metropool Los Angeles heeft al bijna 9000 hectare in de as gelegd. De branden zijn moeilijk te bestrijden door het warme weer en de harde wind.

Zondag waren er twee grote brandhaarden: in Orange County en Sylmar. De brandweer had het vuur in Santa Barbara grotendeels onder controle, meldde nieuwszender CNN. Alles wijst erop dat de brand daar door mensen is veroorzaakt, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Gewonden

Verscheidene snelwegen zijn afgesloten. Volgens de autoriteiten zijn er nog geen doden gevallen, wel raakten elf mensen gewond onder wie negen brandweerlieden.

Het vuur verwoestte sinds donderdag honderden huizen en bedrijven. Zaterdag gingen in Sylmar alleen al vijfhonderd woonwagens in vlammen op, terwijl in Orange County zeker 150 woningen zijn verwoest. In Santa Barbara vielen 111 huizen ten prooi aan de vlammen.

Schwarzenegger

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft de noodtoestand uitgeroepen in Orange County, Santa Barbara en Los Angeles om de hulpverlening makkelijker te maken.In de strijd tegen de vlammen werden circa 3700 brandweermannen, helikopters, blusvliegtuigen en bulldozers ingezet.

Californië in brand