TBILISI - Waarnemers die namens de Europese Unie toezicht houden op het staakt-het-vuren in Georgië, zijn onder vuur genomen tijdens een onderzoek naar de moord op een agent. De waarnemersmissie maakte dat zondag bekend.

Het incident deed zich zaterdag voor nabij de afvallige regio Abchazië. De waarnemers kwamen onder hevig geweervuur te liggen toen ze onderzoek wilden doen naar de moord. Niemand raakte gewond.

Abchazië ligt in het noordwesten van Georgië, ten zuiden van Rusland aan de Zwarte Zee. De hoofdstad is Soechoemi. Abchazië is ongeveer drie keer zo groot als de provincie Zuid-Holland. De regio is de facto onafhankelijk sinds 1992, toen Georgische troepen werden verdreven tijdens een separatistische oorlog.

Regio

Rusland besloot de regio te erkennen als zelfstandige staat na de vijfdaagse oorlog van begin augustus, waarbij het leger van Georgië onder de voet werd gelopen. Later bereikten de partijen een wapenstilstand. Sinds oktober houden EU-waarnemers toezicht op de naleving van de afspraken.