PARAMARIBO - Suriname en het westelijke buurland Guyana proberen hun grensconflict langs vreedzame weg op te lossen. Een door beide landen ingestelde commissie en een zogeheten raad voor samenwerking komen volgende week dinsdag in Suriname bijeen. Zij bereiden het topoverleg voor dat de presidenten van beide landen eind deze maand in Paramaribo voeren.

Het Guyanese staatshoofd Bharrat Jagdeo brengt dan op uitnodiging van president Ronald Venetiaan een officieel bezoek aan Suriname. De instelling van de commissie vloeit voort uit overleg dat de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Marie Levens, in Georgetown voerde.

De twee landen kregen het eind 1999 aan de stok, toen Guyana aan de Canadese maatschappij CGX toestemming gaf voor olieboringen in het kustgebied voor de grensrivier de Corantijn. Suriname beschouwt de regio als zijn territoir en zette zijn marine in om het boorplatform van CGX te laten verwijderen.

De spanning tussen Suriname en Guyana nam hierdoor toe. De regeringen van de beide landen benadrukten bij verscheidene gelegenheden dat ze het grensconflict langs vreedzame weg willen oplossen.

De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Ralph Insanally, hoopt op het aanbreken van een "nieuw tijdperk van intensieve samenwerking". Volgens een Guyanese krant hoopt de regering in Georgetown op hervatting van de olie-exploratie als resultaat van het overleg tussen de beide presidenten.