ROTTERDAM - De politie heeft zondag tijdens een blokkadeactie van Greenpeace in de Rotterdamse haven twee schepen van de milieuorganisatie in beslag genomen. De kapiteins van beide schepen zijn aangehouden, aldus een woordvoerder van de politie zondag.

De Rainbow Warrior en Beluga van Greenpeace blokkeerden zondag gedurende enkele uren de Mississippihaven in de Maasstad. Ze wilden binnenkomende kolenschepen tegenhouden. De milieuorganisatie protesteerde daarmee tegen de nieuwe kolencentrale van energiegigant E.ON in de haven van Rotterdam.

Volgens de politiewoordvoerder viel er echter niks te blokkeren, "want er was geen kolenschip te bekennen". Toen de Rainbow Warrior de haven wilde binnenvaren, greep de zeehavenpolitie in.

Schade

Daarbij heeft het Greenpeace-schip volgens de politie schade veroorzaakt aan het politievaartuig. De politie heeft beide actieschepen achtereenvolgens weggesleept en aan de ketting gelegd.

Volgens Greenpeace trad de havenpolitie ruw op en heeft de Rainbow Warrior aan de grond geduwd. "De politie zegt schade te hebben opgelopen, terwijl dit alleen een gevolg kan zijn van haar eigen optreden. We weten niet waar ze het over hebben. Wij kunnen geen schade veroorzaakt hebben", aldus een woordvoerder aan boord van de Rainbow Warrior.

Energie

Het Duitse E.ON heeft plannen voor acht nieuwe kolencentrales in Europa. Het bedrijf steekt volgens Greenpeace slechts een schijntje van de miljardeninvesteringen in schone energie. Zaterdag blokkeerden honderd actievoerders van Greenpeace de bouwplaats van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Aan die actie maakte de politie ook een einde.