Obama doet afstand van Senaatszetel

AMSTERDAM - Aankomend Amerikaans president Barack Obama heeft zondag afstand gedaan van zijn Senaatszetel voor Illinois. In een afscheidsbrief aan de burgers van de staat schrijft Obama een reis te beëindigen om een andere te beginnen.

"Maar ik zal nooit de mannen en vrouwen van deze geweldige staat vergeten, die mijn leven in publieke dienst mogelijk gemaakt hebben en ik zal hen voor altijd dankbaar zijn", aldus Obama in de brief, die in de kranten werd afgedrukt.

Bevolking

Obama haalt in zijn brief Abraham Lincoln aan, 'een andere zoon van Illinois' die naar Washington ging. Lincoln zei toen alles te danken aan zijn staat en de goedheid van zijn bevolking. "Ik voel dat precies zo en net als Lincoln vraag ik om uw steun en uw gebeden."

Ondertussen bouwt Obama voort aan zijn regeerploeg, die over twee maanden moet aantreden. Als verbindingsman voor de contacten met het Congres koos hij zaterdag Philip Schiliro uit, die op ruim 25 jaar ervaring in het parlement kan bogen. De keus voor Schiliro geeft aan dat Obama hecht aan goede contacten met de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ook zijn toekomstige stafchef Rahm Emmanuel is goed ingevoerd in het Capitool.

Terzijde

Het team van Obama maakt zaterdag ook bekend dat Valerie Jarrett de nieuwe president als adviseur en assistent voor de betrekkingen met andere regeringen terzijde zal staan. De voormalige stafchef van de vroegere vicepresident Al Gore, Ron Klain, wordt stafchef van vicepresident Joe Biden.

In de aanhoudende speculaties over de toekomstige minister van buitenlandse zaken werden in het weekeinde weer de namen van Hillary Clinton en Bill Richardson genoemd. Beiden legden het in de strijd om de presidentsnominatie van de Democratische Partij af tegen Obama. Obama voerde met beiden afzonderlijke gesprekken om hen belangstelling voor het ministerschap te polsen.

Hagel

Richardson beschikt op het gebied van de buitenlandse politiek over ruimere ervaring dan de New-Yorkse senator Clinton. Hij was onder president Bill Clinton ambassadeur bij de Verenigde Naties en voerde onder meer onderhandelingen met Noord-Korea en Sudan. Als potentiële kandidaten worden ook de Republikeinse senator Chuck Hagel en de vroegere Democratische presidentskandidaat John Kerry genoemd.

De Republikeinse senator Jon Kyl uit Arizona zei dat Clinton een goede keus zou zijn. Zij heeft genoeg ervaring en wordt in de hele wereld goed ontvangen.

Tip de redactie