JOMBA/KINSHASA - De bewoners van het door oorlog verscheurde noordoosten van de Democratische Republiek Congo mogen weer een beetje hoop koesteren. Rebellenleider Laurent Nkunda sprak zondag zijn steun uit voor een VN-vredesplan.

Tegelijkertijd vochten zijn strijders elders in de regio met tegenstanders.

Nkunda kreeg zondag in zijn thuisbasis Jomba bezoek van Olusegun Obasanjo. Deze speciale gezant van de Verenigde Naties, in het verleden generaal en president in Nigeria, probeert de strijdende partijen in Congo richting een vredesproces te bewegen.

Landen

Obasanjo moet het doemscenario van een tweede 'Afrikaanse Wereldoorlog' zien te voorkomen. Tussen 1998 en 2003 was de DR Congo het toneel van een oorlog waarin zes landen betrokken waren en waarbij miljoenen mensen om het leven kwamen.

De Tutsi-generaal Nkunda begon recent een offensief tegen het Congolese leger, dat al jaren een zeer dubieuze reputatie heeft vanwege plunderingen en verkrachtingen. De rebellen vechten ook tegen Hutu-milities, die een veilig onderkomen vonden in het noordoosten van Congo nadat ze in 1994 genocide hadden gepleegd op circa 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's in Rwanda.

Steun

Wekenlang waren de rebellen de bovenliggende partij, maar de verliezen aan de kant van de Nkunda-getrouwen stijgen, mogelijk doordat het leger van Congo steun krijgt van Angola. Geruchten over betrokkenheid van dit land en van Rwanda (dat Nkunda zou steunen) zijn hardnekkig.

Nkunda erkende zondag dat zijn leger forse verliezen heeft geleden. Voor de gelegenheid had hij zijn legerkledij ingeruild voor een grijs pak met een rode stropdas. "We steunen zijn missie", zei Nkunda na zijn onderhoud met de VN-gezant. "We hebben nu een boodschap van vrede en moeten samenwerken met deze missie."

Beoordelen

De rebellenleider wil corridors openstellen voor hulpverlening aan de getroffen burgerbevolking. Hij is voorstander van de komst van een commissie die moet beoordelen of de partijen zich aan de wapenstilstand houden. Drie waarnemers, van de regering, van Nkunda's CNDP-beweging en een onafhankelijke derde persoon, zouden hierin zitting moeten nemen.

Volgens Obasanjo heeft Nkunda verder ingestemd met een door de VN te organiseren vredesconferentie in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. De VN-gezant noemde geen datum en verwacht niet dat Nkunda rechtstreeks zal spreken met zijn grote rivaal, de Congolese president Laurent Kabila.

Obasanjo en Kabila hadden zaterdag een verkennend gesprek.

Onwelwillend

Kabila staat "niet onwelwillend tegenover onderhandelingen", aldus Obasanjo. En het gesprek met Nkunda verliep volgens de Nigeriaanse VN'er "ontzettend goed". Toch waarschuwde Obasanjo zondag voor te veel optimisme. "Nkunda wil het staakt-het-vuren handhaven, maar het is als het dansen van de tango. Alleen lukt het niet."