AMSTERDAM - Maarten van Roozendaal heeft zondag in De Kleine Komedie de Poelifinario 2008 gewonnen, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

Ronald Goedemondt ontving de Neerlands Hoop, de cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

Beschaving

Van Roozendaal kreeg de prijs voor zijn programma Het Wilde Westen. Daarmee lacht hij "onze ontspoorde beschaving hard in het gezicht uit", aldus de cabaretjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zondag.

"Met meesterlijke gedoseerde emotie, sociaal en maatschappelijk engagement en muzikaal van het hoogste niveau. Er lijkt geen einde te komen aan de ontwikkeling van Van Roozendaal", zegt de VSCD.

Simpel

Over Goedemondt zei de jury: "Met één simpel gebaar, een opgetrokken wenkbrauw, een onverstoorbare of juist licht panische blik zet hij zijn hilarische betogen kracht bij. Onder de absurde situaties die hij schetst, zit echter een diepere laag die hem fascinerend maakt om naar te kijken en te luisteren. Hij heeft het lef om persoonlijk te zijn en zichzelf sterk te relativeren."

Freek

Eerder werd al bekend dat de VSCD de Oeuvreprijs aan Freek de Jonge toekent. Met die prijs wilde de VSCD de cabaretier "de hoogste eer geven voor de originaliteit en authenticiteit waarmee De Jonge's gehele oeuvre is doordrenkt".