KERKRADE - De politie heeft zaterdagavond negentien mensen opgepakt, van wie zeventien in Kerkrade, en twee bij het Fortunastadion in Sittard.

De arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten en worden binnen drie weken berecht. Op de Markt in Kerkrade heeft de politie in totaal 90 Fortunafans gecontroleerd en te verstaan gegeven Kerkrade te verlaten. Dat liet de politie weten.

De politie greep in nadat rellende Fortunafans op de Markt in Kerkrade met vuurwerkbommen gooiden en de politie met glazen bekogelden.

De Mobiele Eenheid (ME) heeft de Markt in Kerkrade afgezet om confrontaties tussen fans van Fortuna uit Sittard en Roda JC uit Kerkrade te verhinderen.

Woedend

Fans van beide voetbalclubs zijn woedend omdat de bestuurders van de clubs deze week aankondigden een mogelijke fusie te zullen onderzoeken. Donderdagavond werden ruiten ingegooid van het Fortunastadion en van de woning van een bestuurslid van de Sittardse club.

In Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen zijn sinds zaterdagavond noodbevelen van kracht. De politie heeft daarmee de mogelijkheid om reltrappers te verwijderen of op te pakken.

ME

Rond de stadions van Fortuna in Sittard en Roda JC in Kerkrade is de ME nadrukkelijk aanwezig. Ook zet de politie honden in. De fans van Fortuna kunnen het eigen stadion niet in.

Het bestuur heeft om problemen te voorkomen het supportershome gesloten. Fortuna voetbalt in eigen huis tegen FC Zwolle, Roda tegen NEC, ook thuis.