ERMELO - De drie raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden die de Puttense moordzaak behandelen, hebben onderzoek gedaan in de omgeving van de woning waar Christel Ambrosius is verkracht en vermoord. De 23-jarige stewardess werd er op 9 januari 1994 gewurgd aangetroffen.

Het hof in Leeuwarden behandelt deze strafzaak opnieuw, omdat de Hoge Raad de zaak heeft terugverwezen naar dit rechtscollege. Dit verzoek was gedaan door advocaat G. Knoops, de raadsman van W. Viets en H. du Bois, de twee mannen die in 1995 beiden tot tien jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens de moord op- en verkrachting van Christel.

De raadsheren zijn ongeveer vijftig minuten op de locatie geweest. Ze wilden in Putten kijken om een beter beeld te krijgen van de omgeving om zo onder meer de verschillende verklaringen die zijn gedaan, beter te kunnen wegen. Daarnaast hield het hof een korte zitting in een congrescentrum in Ermelo.

Volgens persraadsheer H. Pruiksma is de zogeheten schouw van het hof eerst en vooral bedoeld om een 'algemene indruk' te krijgen van de plaats van het misdrijf. Pas bij het eindarrest zal duidelijk zijn of de exercitie ter plaatse van enige betekenis is geweest, aldus Pruiksma.

Advocaat G.J. Knoops, op wiens verzoek het hof naar Putten is afgereisd, denkt dat het heel belangrijk is dat de rechters ter plaatse zijn komen kijken. Volgens hem krijgen ze daardoor een veel levendiger indruk. "Als je zelf gaat kijken heeft zoiets een veel grotere impact dan wanneer je je beperkt tot bestudering van het dossier."

Op aandringen van Knoops is het hof op exact dezelfde dag en - voorzover valt te reconstrueren - op het tijdstip van de moord komen kijken. Licht- en weersomstandigheden zijn volgens de raadsman relevant gebleken in verklaringen van getuigen en verdachten. Overigens was het weer van woensdag ongeveer hetzelfde als op de dag waarop Christel Ambrosius om het leven werd gebracht. Alleen lag er destijds geen sneeuw.

Het hof bekeek de situatie in en om het huis, dat destijds werd bewoond door de grootmoeder van Ambrosius. De omgeving was afgezet door de politie. De moeder van Christel zei in het actualiteitenprogramma NOVA woensdag aanvankelijk aangeslagen te hebben gereageerd toen ze hoorde dat de Hoge Raad de zaak terug had verwezen naar het hof in Leeuwarden. "Toen keek ik naar de foto van Christel en werd ik heel rustig. Ze zei tegen me: uiteindelijk komt het goed."

Volgens haar is de invloed van de media er mede oorzaak van geweest dat er een herziening is gekomen. "Dat is heel kwalijk", vindt ze. "Het gaat namelijk om twee mannen die mijn dochter hebben vermoord. Ze hebben dat allebei gedetailleerd bekend. Niet alleen bij de politie, maar ook nog eens bij de rechter-commissaris."

Bij de bezichtiging liet het hof zich vergezellen door advocaat Knoops en advocaat-generaal J. van der Neut. De twee verdachten, W. Viets en H. Dubois, bleven achter in het busje dat de procesdeelnemers van de plaats delict had vervoerd.

Viets en Du Bois bekenden aanvankelijk de moord. Maar die bekentenis is volgens hen onder extreme druk tijdens de politieverhoren onterecht gedaan. Korte tijd later trokken ze deze verklaringen weer in. Sindsdien hebben ze altijd ontkend iets met het misdrijf te maken te hebben gehad.

Beiden zijn na ruim zes jaar gevangenisstraf weer op vrije voeten. Hiermee hebben ze de straf uitgezeten die het hof in Arnhem hen oplegde. De zitting wordt op 11 februari hervat en zal naar verwachting zes dagen duren.