HILVERSUM - PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer is binnen haar partij het langst achter voormalig minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie blijven staan. Pas deze week raakte ook zij er na lang twijfelen van overtuigd dat Vogelaars vertrek onvermijdelijk was.

Dat zei Hamer zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Vooral het debat dat Vogelaar met de Tweede Kamer voerde over de problemen rond de voormalige oceaanstomer SS Rotterdam, maakte Hamer duidelijk dat de minister niet meer met gezag in de Kamer kon optreden.

De fractievoorzitter stelde vast dat Vogelaar in de wijken wel populair was. "Maar ze was niet in staat dat gevoel over te brengen in de Kamer." Ze was bang dat de minister in de tweede helft van de kabinetsperiode van incident naar incident was blijven gaan.

Cramer

Op de vraag of een andere PvdA-minister die regelmatig onder vuur is komen te liggen, milieuminister Jacqueline Cramer, ook nog eens aan de beurt komt, antwoordde Hamer dat deze op haar dossier heel gezaghebbend is.

Hamer noemde Cramer wel een 'atypische politica', die naïef kan overkomen maar dat zeker niet is. "In de tweede periode van het kabinet zal ze wel die slag maken."

Bos

PvdA-leider Wouter Bos ging zaterdag tijdens een PvdA-Europadag in Groningen nog kort in op het aftreden van Vogelaar. Hij oogstte applaus door het voor de voormalige minister op te nemen.

Na afloop zei hij nogmaals geen spijt te hebben van de pijnlijke beslissing. Wel zei hij erbij dat er in Nederland nogal schrikachtig wordt gereageerd als een bewindspersoon tussentijds plaats maakt voor iemand anders.

Verwijt

Op Vogelaars verwijt dat zijn harde opstelling in het integratiedebat haarzelf als een softie zou bestempelen, antwoordde Bos dat er geen verschil zit tussen hun opvattingen op dit punt.

Hij zei ook wel degelijk zorgvuldig te hebben gekeken naar de kandidatuur van Vogelaar toen het huidige kabinet in de steigers stond.