HILVERSUM - PvdA-leider Wouter Bos heeft volgens oud-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie zelf een rol gespeeld in de negatieve beeldvorming rond haar persoon door in de media nadrukkelijk voor een hardere koers te pleiten op gebied van integratie.

Daarmee zou onterecht de suggestie zijn gewekt dat zij een "soft" beleid zou voeren.

Dat stelde Vogelaar vrijdag in een interview met tv-programma Nova. Voor de bewindsvrouw, die donderdag moest aftreden nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar had opgezegd, kwam haar vertrek "onverwacht".

Opvolger

Vogelaar wist ook niet dat haar opvolger Eberhard van der Laan donderdagavond al klaar stond om haar op te volgen. Vogelaar keek cynisch terug op de wijze waarop de opvolging door de PvdA is geregeld.

"Ik heb binnen de partij de afgelopen twee jaar veel amateurisme gezien, maar dit hebben ze echt perfect geregeld", aldus de gewezen minister in Nova.

Verwijsindex

De ex-minister benadrukte nogmaals dat zij binnen het kabinet duidelijk had overlegd dat ze de komaf van Antillianen niet in de Verwijsindex zou schrappen.

"Daar waren alle betrokkenen van op de hoogte, ook minister Ter Horst. Het beeld dat ik op Curaçao een zonnesteek zou hebben opgelopen en daar beleid de wereld in slinger, is onjuist", aldus Vogelaar.

Het schrappen van de etniciteit was voor de partijleiding een van de argumenten om het vertrouwen in Vogelaar op te zeggen.

Integratiebeleid

Vogelaar haalde in Nova nogmaals uit naar de harde koers van de PvdA over het integratiebeleid. Ze benadrukte opnieuw dat haar opvatting over deze koers niet overeenkomt met die van partijleider Wouter Bos.

Ze gaf te kennen dat het meningsverschil met Bos niet is uitgepraat toen zij als minister werd benoemd.

Vogelaar had zelf het idee dat ze het vertrouwen nog kon herstellen. "Ik werd gevraagd om bij Wouter Bos te komen. Dat heb ik gedaan", zegt Vogelaar. "Ik dacht nog, het zal wel een gele kaart worden. Maar al snel bleek dat die optie voorbij was."