MOSKOU - Bij een militair ziekenhuis in de stadMozdok in de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië is vrijdag eentruck vol explosieven ontploft. Daardoor zouden zeker 35 doden zijngevallen, aldus een Russische openbare aanklager. Ook zouden erenkele tientallen gewonden zijn gevallen.

De openbare aanklager zei tegen het persbureau Interfax dat hetdodental vermoedelijk zal stijgen. Interfax meldde tevens op gezagvan een militaire bron dat het een zelfmoordaanslag betrof,uitgevoerd door één dader.

Militaire functionarissen ter plaatse zeiden dat Tsjetsjeenserebellen verantwoordelijk waren voor de explosie.De slachtoffers zijn vooral Russische militairen die inTsjetsjenië actief zijn. De truck ramde door een hek heen en kwamvoor de ingang van het gebouw tot ontploffing. De explosie sloegeen krater van vijf meter breed, aldus ooggetuigen. In hethospitaal, waar brand uitbrak, waren ruim negentig mensen aanwezig.

Hulpverlening moeizaam

De hulpverlening aan de slachtoffers verloopt moeizaam doordat hetverwoeste gebouw nog altijd in brand staat.Noord-Ossetië grenst aan de opstandige Russische deelrepubliekTsjetsjenië. In Mozdok zijn de belangrijkste militairehoofdkwartieren gevestigd voor de Russen die in Tsjetsjenië tegende moslimrebellen vechten. De Russische president Poetin, die voor oktober presidentsverkiezingen heeft aangekondigd in Tsjetsjenië,heeft de minister van Defensie Ivanov naar Mozdok gestuurd.

Tsjetsjeense rebellen hebben bij zelfmoordaanslagen de afgelopenmaanden vele tientallen Russische militairen en burgers gedood. Op juli bliezen twee Tsjetsjeense vrouwen zichzelf op bij eenrockconcert in Moskou. Daardoor vielen circa vijftien doden. In meiwerden circa zestig mensen gedood door de explosie van een'bomtruck' in een Tsjetsjeense stad. Door een soortgelijke aanslagin december 2002 in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny vielenongeveer tachtig doden.