DEN HAAG - Het kabinet gaat toch kijken naar de invoering van een databank met persoonsgegevens van Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren.

De brief waarin de inmiddels opgestapte Integratieminister Ella Vogelaar eerder deze week aankondigde dat ze afziet van deze index, wordt ingetrokken.

Dat kondigde vicepremier Wouter Bos vrijdag aan na afloop van de ministerraad. Sommige ministers willen volgens hem nader discussiëren over de consequenties van de Verwijsindex Antillianen.

Een aantal collega's heeft "niet volledig de kans gehad'' erover te spreken. Ook ligt er een advies van de Raad van State dat in het overleg moet worden betrokken.

Van der Laan

Het kabinet buigt zich opnieuw over de kwestie nu Eberhard van der Laan benoemd is tot minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Vogelaar kondigde eerder deze week tijdens een bezoek aan Curaçao onverwacht aan dat de omstreden verwijsindex er niet zou komen.

Verzet

De Nederlandse Antillen hebben zich altijd hevig verzet tegen de plannen, omdat registratie op basis van etniciteit volgens hen discriminerend is.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) verklaarde eerder op de dag dat er "goed overleg'' met hem en staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) was gevoerd over de brief die gelijktijdig met haar toezegging aan de Antillen uitging.

Er was volgens hem geen sprake van een meningsverschil met hem of Bijleveld over de kwestie.

Geen speculatie

Wat nu er van overblijft, liet Bos in het midden. De toezegging is volgens hem gedaan in het kader van de brief aan de Tweede Kamer, die nu wordt ingetrokken. Bos wilde niet speculeren over de vraag wat er in de nieuwe brief komt te staan.

"We zullen verstandig en evenwichtig blijven omgaan met de zorgen die op de Antillen leven'', zei hij.

Een meerderheid van de Tweede Kamer en gemeenten waar veel Antillianen wonen, waren het niet eens met het besluit van Vogelaar om af te zien van een aparte databank voor Antilliaanse probleemjongeren.

De regeringspartijen zijn er verdeeld over. Coalitiegenoot ChristenUie noemde het registreren van etniciteit onbestaanbaar.