LISSABON/MADRID/ZAGREB - Door hevige bosbranden in het midden van Portugal is het dorp Vila de Rei in het district Castelo Branco vrijwel volledig door metershoge vlammen omringd. Ongeveer vijfhonderd Portugese brandweerlieden proberen de branden te blussen.

Ongeveer zestig inwoners van buitenwijken van Vila de Rei, voornamelijk ouderen, zijn geëvacueerd. Brandweerlieden zeiden vrijdag tegen het Portugese persbureau Lusa dat ze de branden rond Vila de Rei redelijk onder controle hebben en dat het gevaar voor de bevolking is geweken.

De Portugese autoriteiten repten van de ernstigste bosbranden in tien jaar. Verscheidene verdachten van brandstichting zijn opgepakt.

In Spanje is door branden in de provincie Cuenca in het oosten van het land 2000 hectare bos verwoest. Ongeveer tweehonderd mensen zijn geëvacueerd.

Brandweerlieden

In Kroatië zijn meer dan zeshonderd brandweerlieden ingezet om het vuur te bestrijden. De staatstelevisiezender HRT berichtte vrijdag dat op de Kroatische eilanden Brac en Hvar, ook populaire vakantiebestemmingen, zeker 2300 hectare naaldwoud is verbrand. De Kroatische politie heeft zes mensen opgepakt, die van brandstichting worden verdacht.