LANAKEN - Sluiting van coffeeshops in de grote steden kan goed passen in beleid om buitenlands drugstoerisme terug te dringen en de overlast te beperken.

De vrees dat daarmee veel mensen hun weg zoeken naar de illegale drugshandel, is niet gerechtvaardigd.

Dat stellen de hoogleraren strafrecht Cyrille Fijnaut en Brice de Ruyver in hun vrijdag gepresenteerde rapport over de aanpak van grensoverschrijdende drugscriminaliteit.

Veel 'echte' drugstoeristen kunnen in hun thuisland illegaal evengoed alles krijgen wat van hun gading is, aldus het rapport. "Nederland is bepaald niet het enige land waar drugs illegaal op grotere en kleinere schaal verkrijgbaar zijn.''

Onderscheid

Fijnaut en De Ruyver vragen zich af of het maken van een onderscheid tussen soft en hard drugs nog wel zinvol is waar het gaat om groothandel en distributie ervan. Op dit niveau lopen drugsstromen steeds meer in elkaar over.

Bovendien hebben steeds meer drugsgebruikers behoefte aan meerdere soorten drugs tegelijk en door elkaar. "Hiermee is meteen gezegd waarom drugspanden vaak erg floreren: gebruikers kunnen hier alles vinden wat ze zoeken.''

Rapport

Beide hoogleraren schreven hun rapport in opdracht van de gouverneurs van Limburg en vier omringende regio's in België en Duitsland.

Zij doen daarin aanbevelingen voor een betere samenwerking over de grenzen heen bij de bestrijding van drugscriminelen en overlast.

Narcoticadienst

Verder pleiten ze voor het formeren van een narcoticadienst binnen de Zuid-Limburgse recherche, het inschakelen van de Nationale Recherche en het landelijke parket bij de aanpak van in Limburg actieve criminele groepen uit de Randstad.

Daarnaast moet een onderzoek komen naar personen die bij de aanvoer van softdrugs naar Limbugse coffeeshops aan de touwtjes trekken.

Verplaatsen

Ook adviseren zij de gemeente Maastricht niet te hard van stapel te lopen met het verplaatsen van coffeeshops naar de stadsrand. Zij pleiten voor de inrichting van één, hooguit twee plekken met elk twee of drie shops, waarbij later kan worden bekeken hoe dit gewerkt heeft.

Opvallend is het pleidooi ook Frankrijk te betrekken bij het samen aanpakken van drugscriminaliteit omdat nogal wat drugstoeristen daarvandaan komen.

Content

De burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal zijn "bijzonder content'' met het rapport.

"Het bevestigt de conclusies van ons eigen onderzoek'', zei burgmeester Michel Marijnen van Roosendaal.

Bergen op Zoom en Roosendaal besloten onlangs binnen afzienbare tijd alle coffeeshops binnen de gemeentegrenzen te sluiten vanwege de overlast van drugstoeristen.

Controle

Marijnen: "Ook wij geloven niet in de vlucht naar de illegale handel. Na de sluiting gaan we dat extra streng controleren."

"Op de lange termijn is een goede samenwerking internationaal, nationaal en regionaal noodzakelijk om de illegale handel de kop in te blijven drukken.''

De CDA'er omschrijft de aanbevelingen van Fijnaut en De Ruyver voor de aanpak van de drugsproblematiek als mooie vergezichten. "Daar wachten wij niet op. Wij willen alle coffeeshops op slot hebben.''