DEN HAAG - De PvdA heeft er alle vertrouwen in dat haar nieuwe minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) in staat is te verwoorden wat er in de partij leeft op het gebied van integratie.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer typeert hem als iemand die ervoor staat dat iedereen moet kunnen meedoen, maar ook dat regels en gewoonten moeten worden gerespecteerd.

PvdA-vicepremier Wouter Bos omschreef Van der Laan als iemand die in het publieke debat standpunten, waaronder de kabinetsvisie op integratie, helder voor het voetlicht kan brengen.

"Als geen ander is hij in staat het verhaal neer te zetten en uit te dragen.''

De vicepremier noemde Van der Laan ook iemand "die uitmuntende kwaliteiten'' heeft om mensen bij elkaar te brengen en te houden. De nieuwe minister zal daarbij verworven vrijheden compromisloos verdedigen, verklaarde Bos.

Marcouch

De aanpak van integratie zal met Eberhard van der Laan als minister strakker worden uitgevoerd volgens de partijlijn van de PvdA. Dat verwacht voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

"De PvdA heeft in de persoon van Wouter Bos een heldere visie op het integratiebeleid ontwikkeld, als een van de weinige partijen."

"Het kabinetsbeleid is de partijlijn en ik neem aan dat de nieuwe minister die lijn overneemt, strakker dan zijn voorganger deed'', aldus Marcouch.

Beatrix

Vrijdagochtend beëdigde koningin Beatrix Van der Laan als minister. Hij is daarmee de opvolger van Ella Vogelaar in wie de PvdA-top donderdagavond het vertrouwen opzegde.

Bos benadrukte dat de PvdA niet over één nacht ijs is gegaan en dat het vertrek van Vogelaar "het sluitstuk is van een proces dat langer geduurd heeft''.

"Een persoon die ik graag had zien slagen, heeft het niet kunnen waarmaken. Ik moet constateren dat het niet zo is gegaan als gehoopt.''

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende verwelkomde Van der Laan "met vertrouwen''.

"Hoe lastig het ook is, op een dag als deze moeten we vooruitkijken.''

Aedes

Aedes, de koepel van woningcorporaties, is terughoudend in zijn reactie op het aanstellen van Van der Laan.

"Ik hoor dat het een man is met wie je snel tot zakelijke verhoudingen kan komen'', stelt Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen.

"Maar ik ken hem zelf nog niet. Hij is een specialist op publiek-private samenwerkingen, dus dat sluit mooi aan bij de discussie over de verhouding overheid, woningcorporaties en burgers.''

Verder wacht Aedes de eerste gesprekken met Van der Laan af.