AMSTERDAM - Een winkeldievegge heeft donderdagavond de politie in Heerlen met een knap staaltje toneel in de luren gelegd. De vrouw deed zich voor als verstandelijk gehandicapte en wist zo uit het politiebureau te ontsnappen, meldt de politie. Verstandelijk gehandicapt was de vrouw allerminst, sluw des te meer.

Beveiligingsmedewerkers hadden de vrouw in een winkel aan het Coriocenter in Heerlen betrapt op winkeldiefstal. Ze droegen haar over aan de politie voor nader onderzoek. De vrouw voerde hierbij een fraai stukje acteerwerk op. Ze wekte de indruk erg verward en angstig te zijn en sprak niet.

Wel haalde ze een briefje uit haar tas tevoorschijn, waarop stond dat ze verstandelijk gehandicapt was en dat haar zus op een bepaald nummer moest worden gebeld.

'Zus'

Agenten kregen deze 'zus', die uiteindelijk de zus van deze vrouw helemaal niet bleek te zijn, aan de lijn. Deze vrouw bevestigde dat ze inderdaad een gehandicapte zus had die in Rotterdam woonde. Ze vond het al vreemd dat haar zus zo ver van huis was, want dat was nog nooit voorgekomen.

Agenten brachten de dievegge naar het politiebureau, waarbij ze in elkaar zakte en begon te schreeuwen. Met zachte dwang konden de agenten haar uiteindelijk toch overbrengen naar het bureau.

Wachtruimte

Vanwege haar verwarde toestand werd ze daar in een wachtruimte nabij de ingang geplaatst in plaats van in een wachtruimte in het cellencomplex. De vrouw verdween vervolgens in een onbewaakt ogenblik.

Een telefoontje naar de 'zus' in Rotterdam leerde de politie dat de echte gehandicapte vrouw gewoon thuis zat en dat de vrouw een bedriegster was, die kennelijk goed op de hoogte was van deze situatie. De politie is nog op zoek naar de toneelspelende dievegge.