AMSTERDAM - Vijf politiekorpsen gaan de komende weken experimenteren met een apparaat dat hennepkwekerijen kan ruiken. De zogenoemde cannasniffer registreert geuren en moet helpen in de strijd tegen cannabisteelt, meldt een woordvoerder van de politie Haaglanden vrijdag.

De sniffer is een soort zaklamp, waarop twee sensoren zijn aangebracht, vertelt een woordvoerder van het landelijke programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt. Hoe een hennepkwekerij ruikt, weet het ingenieuze hulpmiddel nog niet.

Herkent

Daarom nemen de korpsen het de komende weken mee naar kwekerijen. Het apparaat herkent hierna de geur van een hennepplantage.

Detecteert de sniffer een hennepplantage, dan piept het hulpmiddel. "Henneptelers zijn vrij innovatief. Ze verstoppen de plantage goed en gebruiken filters om te voorkomen dat de buurt onraad ruikt", zegt de woordvoerder van het programma.

Extra

"Bij huiszoekingen is het daardoor soms de vraag of de politieagent een plantage ruikt of ziet. Zo'n piepje van het apparaat geeft dan een extra reden door te zoeken." Ook buiten een pand kan de politie de cannasniffer gebruiken.

Nadat de sniffer weet hoe wietplantages ruiken, kan hij worden ingezet, hoewel dit vooralsnog bij wijze van proef zal zijn. In februari wordt de proef geëvalueerd. Dan moet ook duidelijk zijn of de snuffelaar een bevoegd opsporingsmiddel is en of de bevindingen ervan als bewijsmiddel kunnen dienen.

Sniffer

"Wat we nu wel weten, is dat we niet zomaar de sniffer door een brievenbus mogen steken", stelt de woordvoerder.

Mocht de evaluatie positief uitvallen, dan wil de organisatie in eerste instantie vijftig apparaten aanschaffen. "Dan beschikt elk korps over een of twee van deze hulpmiddelen." De korpsen die aanvankelijk starten met de proef, zijn Haaglanden, Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland, Drenthe en Brabant-Noord.